ȘEDINȚA PUBLICĂ A CCA DIN 14.09.2017

Joi ,Septembrie 14, 2017 - 17:07

 

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 14 septembrie 2017, în ședință publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a retras, la solicitarea directorului „VALIGON-IMPEX” SRL, licența de emisie eliberată pentru postul de televiziune „TV Călărași”, difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat plângerea ex-primarului orașului Șoldănești, Alexandru Tinică, prin care informează Consiliul că postul de televiziune „Impuls TV” a difuzat două emisiuni de investigație „Orașul Șoldănești a rămas fără parc și fără bani” și  „Unde-s milioanele pentru stadioane” în care ar fi fost admise „unele posibile încălcări ale legislației și eticii profesionale”. Datele monitorizării au arătat că investigațiile realizate de jurnaliști se încadrează în limitele prevederilor legale: Codul deontologic al jurnalistului, Codul de conduită al radiodifuzorilor, aprobat prin Decizia nr. 127 din 26.12.2007 etc. Drept urmare, membrii CCA au respins sesizarea, invocând art. 9 alin. (4) din Legea Cu privire la libertatea de exprimare: „Persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii, iar acțiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce privește modul în care și-au exercitat sau își exercită atribuțiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparența și exercitarea responsabilă a atribuțiilor lor”, totodată, încurajând posturile TV locale să practice  jurnalismul de investigație.

CCA a acordat susținere demersului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și a recomandat mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de televiziune și radio aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a spotului audio/video consacrat celei de a III-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale. Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, la care sunt invitate să participe teatre de pe ambele maluri ale Prutului: Teatrul Național „I. L. Caragiale”, București; Teatrul Național „M. Sorescu”, Craiova; Teatrul Național „V. Alecsandri”, Iași; Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu; Teatrul Național Târgu-Mureș, precum și teatre naționale din Republica Moldova.

Spoturile aferente campaniei pot fi vizualizate accesând link-urile:

1) Spotul video îl puteți vizualizat Aici

2) Spotul audio îl puteți vizualizat Aici

De susținerea Consiliului Coordonator al Audiovizualului a beneficiat și demersul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului. Astfel, CCA a recomandat mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de televiziune și radio aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a spoturilor sociale audio/video, în limbile română și rusă, privind  promovarea și desfășurarea sărbătorii „Ziua Națională a Vinului” cu genericul – „Păstrăm legenda vie!”. Spoturile au fost elaborate cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Guvernul Suediei.

Spoturile aferente campaniei pot fi vizualizate accesând link-urile:

1) Spotul în limba română îl puteți vizualiza Aici

2) Spotul în limba rusă îl puteți vizualiza Aici

3) Spotul audio îl puteți vizualiza Aici

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe pagina electronică a Consiliului, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul